Røyk og reis!

Lufta er for alle kan bety så mangt?

 

Ja, jeg røyker. Mer enn jeg burde. Men bortsett fra å lukte ganske usympatisk etter å ha tatt meg noen trekk, holder jeg stort sett elendigheten for meg selv. Jeg er blitt flink til ikke å kaste sneiper på gata, jeg er blitt et vanlig skue på balkongen til folk jeg besøker, og jeg synes det er helt greit. Jeg har innsett at det er en menneskerett å være røykfri, og respekterer de som vil slippe å trekke in min røyk.

 

Jeg ble forbannet da røykeloven kom, nå hyller jeg den når jeg snakker med utenlandske venner. Jeg kunne faktisk aldri tenkt meg å gå tilbake til tiden før røykeloven. Her om dagen dumpet jeg inn på et utested der det tilsynelatende var "lov" å røyke - over alt. Etter fem minutter klarte jeg ikke mer! Jeg måtte ut og ta noen trekk frisk luft!

 

Det jeg overhodet ikke kan fordra, er røykerhets. Det er nemlig for lengst også blitt en menneskerett å kritisere røykere. Å få høre at man lukter, å få høre at det er usunt, er nok vennlige advarsler fra de nærmeste. Men å beskylde røykere for å senke produktiviteten i bedrifter er uten tvil å ta hardt i.

 

I det siste har det dukket opp meninger og skriverier om at røykere ikke bør ansettes, at de bør få trekk i lønn for å ta røykepauser, eksemplene er mange. Det er lite trolig disse virkemidlene vil være effektive, så lenge ikke alle bedrifter følger de samme reglene. Mennesker lar seg motivere mye mer av gulrøtter enn av straff. Kanskje en annen løsning ville vært å ta imot røykere med vidåpne armer, og heller tilby dem et kurs for å slutte? Da blir bedrift og ansatt i det minste samspillere, og røykeren føler seg ivaretatt, ikke utstøtt.

 

Til de som tror at røykere fra samme bedrift er tause når de tilfeldigvis møtes for å dampe, er tause, rekk opp en hånd! Jeg har bestandig opplevd røykerommene / røykegatehjørnene som en sosial og ikke minst faglig plattform, der man i kraft av å ha blitt henvist til en liten jordflekk, kommer i nærkontakt med kollegaer. Jeg har fått idéer, kritikk og innspill til saker på røykerommet. Jeg har ikke minst møtt kolleger fra andre avdelinger, og fått et innblikk i deres arbeidshverdag.

 

Til de som mener røykere bør trekkes i lønn: hva med at røykerne betaler mindre inn til pensjon? Vi kommer jo til å dø tidligere, uansett...

Kommentarer:

Postet av: snublefot
Naa har vi nikotinnytere blitt traakket paa i flere aar. Hva om vi roeykere hadde snudd litt paa systemet, og begynt aa uglese de ikkeroeykende i samfunnet? Du nevner i ditt innlegg at vi roeykere doer tidligere enn ikkeroeykere. Det er ingen garanti for at det er nikotinen som tar knekken av oss. Like mange ikkeroeykere (om ikke fler) doer hvert aar av f. eks lungekreft og andre luftvegssykdommer. Kom bare ikke her og fortell meg at det er nikotinen som tar flest liv.
07.jun.2007 @ 10:28
Postet av: Noen
Øystein Løwer er født 8. oktober 1978, ikke januar...
16.jul.2007 @ 16:15

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5457066
Mitt profilbilde

Øystein Løwer

Fra: Oslo

Født: 1978

Øystein Løwer er født 8. januar 1978, og har jobbet i TV 2s nyhetsavdeling siden våren 2002. Han er oppvokst i den fransktalende delen av Belgia, har både Baccalauréat og Sciences Politiques-studier fra Frankrike. Han avla eksamen i journalistikk ved Høgskolen i Oslo våren 2003, og jobber i dag innen fagfeltet forbrukerjournalistikk og økonomi. Øystein er også TV 2s luftfartsreporter, og følger særlig tett konkurransen mellom SAS Braathens og Norwegian.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits